Hogyan maradhat évekig hordható a bőrből készült munkavédelmi cipőm?

Rengeteg márka és széles munkavédelmi cipő kínálat közül nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő cipőt. Nem elég, hogy méretben jó legyen, de meg kell felelnie az egészségügyi hivatal által szabályozott munkavégzéshez szükséges előírásoknak, kényelemnek és nem utolsó sorban nem árt, ha nekünk is tetszik, amit veszünk. Miután megtalálja az ember a számára legmegfelelőbb cipőt, gyakran szembesülhet azzal a problémával, hogy a nagy intenzitású igénybevétel miatt hamar tönkremegy, és míg pislant kettőt már veheti is a következőt. Ez nem csak pénztárcánkat terheli le, de fölösleges energiát és időt is veszíthetünk vele, a környezetszennyezésről nem is beszélve. Ezért fontos, hogy munkavédelmi cipőjét ne csak megvegye és használja amíg az teljesen használhatatlan nem lesz, hanem ápolja is azt. Ugyanis megfelelő gondozás mellett egy jó munkavédelmi cipő akár évekig is jó szolgálatot tehet Nekünk.

Bőr anyagú munkavédelmi cipők

A munkavédelmi cipőket ugyan több féle anyagból is lehet készíteni, de a legnépszerűbb anyag az összes közül napjainkban, a bőr. Tartóssága miatt ugyancsak nagyszerű és még vízálló is. Annak érdekében, hogy munkavédelmi cipői hosszú életűek legyenek kulcsfontosságú a rendszeres tisztítás. Ilyenkor nem szabad félmunkát végezni. Fontos, hogy nem csak a nagy felületekről vagy az anyagról távolítsa el a szennyeződést és a törmeléket, hanem a ráncokból varratokból egyaránt. Ha nagyon kiváló munkát akarunk végezni, akkor távolítsuk el a fűzőt és tisztítsuk ki a fűző mögötti bőrnyelvet is. Ha szép, új hatást szeretnénk elérni, használjunk viaszt. Csöppents pár cseppet belőle a bőr felületre, majd ha kellően bevonta az anyag a cipőt, akkor tiszta ruhával töröljük le. Ezután nem csak kinézetében lesz új de vízálló képességét is javítani fogod.

Összegyűjtöttem milyen tulajdonságú cipőket milyen technikával érdemes ápolni az egyszerűség kedvéért:

Vízálló bőr: tisztítsuk meg a felületet egy kemény sörtéjű kefével és meleg vízzel.

Olajozott bőr: a szennyeződések eltávolításához nyugodtan használjunk bőrtisztítót vagy bőrcsizmához készült nyeregszappant.

Száraz, cserzett bőr: hasonló törődést igényel mint az olajozott bőr. Ajánlott viasz réteggel bevonni a további bőr elhasználódás elkerülése végett.

Nubuk vagy velúr bőr: kifejezett nubuk vagy velúr kefét és tisztítószert használjunk hozzá.

Munkavédelmi cipők kondicionálása

Ezen munkafolyamat során a bőrt lágyíthatjuk, védelmét helyreállíthatjuk így hosszabb élettartamot kölcsönözhetünk cipőinknek. Gyakorlatilag olyan mint mikor egy hosszú, munkában gazdag, fáradt hónap után egy jó wellnessel leped meg magad, csak most kitartó munkatársadat tisztelheted meg vele, a lábbelidet. Leggyakoribb kondicionálásra használatos termék a nercolaj (vagy  nercolajat tartalmazó kondicionálók). A nercolaj segít megelőzni a bőr anyagú lábbelik kiszáradását, víztaszító, és segíti a felületet egyben tartani. Viszont számos előnye mellett van hátránya is, eleinte kissé zsíros, nedvesen pedig enyhe szagot áraszthat magából.

Ha szívesen kondicionálnád bőr anyagú munkavédelmi cipőidet, úgy az alábbi anyagokat ajánlom figyelmedbe:

Vízálló bőr: bőrkondicionáló, vagy nercolaj paszta alkalmazása.

Olajozott bőr: bőrkondicionáló bőrcsizmákhoz, nercolaj paszta, vagy munkacsizmákhoz készült csizmaolaj.

Száraz, cserzett bőr: bőrkondicionáló bőrcsizmához, nercolaj paszta, viasz paszta, vagy csizmaolaj.

Nubuk vagy velúr bőr: kifejezett nubuk vagy velúr bőrhöz való kondicionáló spray (velúr munkavédelmi cipőkhöz nem ajánlott nercolajat, viaszt vagy hasonló anyagokat tartalmazó termékeket használni, mert tönkre teheti).

Milyen anyagokkal ne tisztítsuk soha?

Körömlakklemosó: aceton tartalma miatt minden színt eltávolíthat a bőrről.

Alkohol: szárítja és károsítja a bőr felületét, emellett acetonhoz hasonlóan a színt is eltávolítja a bőrről.

Fertőtlenítő vagy tisztító törlőkendő: gyakran alkohol tartalmú (ha mégis használni szeretnénk akkor mindenképp bőrcsizmák tisztításához való törlőkendőt alkalmazzunk).

Hő: szárítja a bőrt, szárítás közben nem ajánlatos radiátor vagy más hőforrás mellé tenni, mert megrepedhet.

Nedvesség: a bőr vizet kapva lehet vízálló és nem engedheti át a vizet annak belsejébe. Ugyanakkor a víz ettől függetlenül nem tesz jót az anyagnak, ha sokáig szeretnénk használni cipőnket érdemes a nedvességet letörölni róla miután használta.