Hogyan éljen egyszerűbb életet és legyen boldogabb – a minimalizmus

Egyre többet hallunk az Y-generáció kapcsán a tulajdonlás visszaeséséről, az egyszerűbb, letisztultabb életre való törekvésről. Tényleg boldogabbak leszünk a minimalizmus elveit követve?

Minden generációnál léteznek azok az alapelvek, amelyek legyszerűsítik életünket és melyek segítségével könnyebben eligazodunk a világban. Legyen diploma a kezedben és légy egy zseni, mert a zenélésből nem lehet megélni. Vásárolj lakást, amint lehet, mert a bérleti díj csak kidobott pénz. Vegyél autót, mert így nem kell majd másokhoz igazodnod.

Ezek közül többet is kétségbe von a minimalizmus.

Miről is van szó a minimalizmus kapcsán?

A minimalizmus művészeti irányzatához hasonlóan a minimalista életmódot követők is azt vallják, a kevesebb több. Az irányzat a  fogyasztói társadalom által gerjesztett kereslet és fogyasztás növekedésével szembemegy. Azt vallja, nincs szükségünk folyamatosan új tárgyakra, mert ezek csak ideig-óráig nyújtanak örömöt. Amint felismerjük a minket ért, fogyasztásra ösztönző manipulációs törekvéseket, könnyebben felszabadulhatunk hatásuk alól. Mindez magával hozza, hogy életünk fontos területeit –  mint például a család – jobban megbecsüljük és több időt fordítunk rá.

Miben testesülnek meg a gyakorlatban az irányzat alapelevei?

Tulajdonlás

Ahogyan arra bevezetőnkben is utaltunk, a különböző, főleg nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlásától tartózkodnak a minimalizmus irányzatának követői.

Miért?

Egyik fő oka a helyhezkötöttség. Az irányzat hívei szerint egy ház vagy lakás tulajdonlása sokkal körülményesebbé teszi egy például új munkalehetőség miatt aktuálissá váló költözést. Bérlőként azonban könnyedén, jellemzően néhány hónapos felmondási időt követően odábbállhatunk.

Hozzátennénk, hogy a budapesti ingatlanpiacon 2018 – ban egyáltalán nem ritka az 1 éves fix szerződés. Ennek aláírását követően szintén röghöz kötjük magunkat. A magas, lakások iránt mutatkozó kereslet pedig szinte biztossá teszi, hogy néhány hónapon belül eladjuk lakásunkat, ha úgy határozunk.

Öltözködés

Most hangzatosan azt mondhatnánk: az egyik leglátványosabb mutatója a minimalizmus törekvésének az öltözködés. Látványosnak mégsem nevezhető, hiszen a kinézet tekintetében teljesen átlagosak a műfaj képviselői.

Akkor hogyan öltözködnek?

Spórolósan, leginkább. A túlzott termelés és a környezet védelmét is fel szokták hozni érvként a minimalisták, amikor öltözködésről van szó. A felfogás lényege, hogy olyan ruhadarabokat válasszunk, amelyek időtállóak, azaz nem mennek ki egy szezon alatt a divatból. Így egy jó minőségű ruhadarabot több évig is használhatunk, míg végül elszakad vagy éppen kifakul és csak ekkor cseréljük le.

Szöges ellentétben áll ez a leárazásvadászok és az olcsó netes ruhavásárlók szokásaival, akik sokszor a mennyiséget helyezik előtérbe.

Utazás

Központi témája a minimalistáknak. Cinikusan azt mondhatnánk, hogy a nagy értékű fogyasztási cikkeken megspórolt pénzt utazásra verik el.

Az persze nézőpont kérdése, hogy így ítéljük-e meg az utazás területét. A minimalizmus követői azt vallják, az utazás révén gazdagabbak leszünk, személyiségünk fejlődik, új, addig nem ismert nézőpontokra csodálkozhatunk rá.

Munkaválallás

A munka kapcsán egy másik érdekes trendet mutatnánk be a kedves olvasónak, ez pedig a digitális nomádok világa. Jellemzőjük, hogy valamilyen távolról, interneten keresztül is végezhető munkával rendelkeznek. Ennek köszönhetően bárhol lehetnek a világban, el tudják látni munkájukat.

Jellemző felállás ezen a téren, amint egy fiatal, általában húszas éveiben járó pár nyakába veszi a világot egy lakóautónak átalakított minibusszal, mely így közlekedési eszközük és”házuk” is egyben. A munka elvégzése előtt, után vagy éppen közben szörfözgetnek egy kicsit és élik a hippik irigyelt, laza világát.

Ilyen egyszerű lenne?

Embere válogatja. A digitális nomádok sokszor szellemi szabadfoglalkozásúak, a vállalkozói lét minden előnyével és hátrányával együtt. Ha éppen nem kap elég megbízást, kevesebb bevétele van, akár hónapokig is. Ezt a bizonytalanságot nem mindenki képes elviselni.

A pozitív oldala ennek az életformának a saját időgazdálkodás, egy unalmas irodába sem kell bejárni nap mint nap.

30as nyugdíjas, az okos minimalizmus celebje

Takács Szabolcs azzal vált híressé, hogy jól fizető középvezetői állását otthagyva 35. születésnapjának küszöbén felmondott a munkahelyén és azóta is az addig létrehozott befektetései hozamából él. Saját bevallása szerint is emberkísérletet végez, és nem tartja kizártnak, hogy fog még hagyományos munkahelyen dolgozni. Életmódjáról, annak előkészítéséről rendszeresen tart előadásokat, melyek telt házas sikert aratnak.

Mit gondol a minimalizmus kapcsán, irigyli képviselőit vagy gyerekes kezdeményezésnek tartja az egészet? Ossza meg velünk a hozzászólásokban!