5 tipp hogyan kezelje a téli betegségeket és gyógyuljon meg előbb

Klasszikus téli jelenség a prüszkölő, orrfolyós, torokfájós önmagunk. Mit tehet a gyorsabb gyógyulásért? Téli egészségtippjeink következnek.

Tél, hideg, metsző szél, köhögő utasok a tömegközlekedésen és a táppénz miatt egyetlen forintot sem veszíteni hajlandó, beteg kollégák a munkahelyen. Ismerős kép Önnek is valószínűleg. A téli influenzajárvány idején még a legegészségesebb és legedzettebb fiatal is romos állapotba kerülhet.

Mit tehet annak érdekében, hogy a hajánál  fogva húzza ki magát ebből a helyzetből, ráadásul minél előbb?

Ágynyugalom és pihenés

Nem véletlenül került listánk elejére. Legtöbbünk csak akkor hajlandó a teljes ágynyugalomra, ha már jártányi ereje se maradt. Pedig a háziorvosok által oly sokat hangoztatott tanács nem véletlen. Szervezetünk ilyenkor minden erejével azon van, hogy meggyógyítsa magát. Ha az erre szánt energiából “lopunk” testünktől azzal, hogy a munkahelyen dolgozunk vagy folyamatosan fel-alá rohangálunk, rosszat teszünk magunkkal. Elhúzzuk a betegséget akár hetekre is.

Azt tanácsoljuk, fogadja meg ezt az intelmet és adjon magának legalább 2 nap teljes ágynyugalmat betegségének elején. Ez a rövidke időszak hozzá fog járulni ahhoz, hogy gyorsan ismét 100%-os állapotba kerüljön. Ha ezt elhanyagoja, akár több hétig is 60-70%-on üzemelhet a teste és könnyen lehet, hogy visszaesik vagy akár súlyosbodik az állapota.

Lázcsillapítás

Tisztázzuk először is, mit nevezünk láznak. Testünk hőmérséklete egészséges állapotban 36.5 és 36.7 Celsius között található. 38 Celsius testhőmérsékletig csak hőemelkedésről beszélünk, ilyenkor nem is szükséges gyógyszerekkel vagy egyéb módszerekkel csökkenteni azt. Lázról 38 Celsius felett beszélünk, ilyenkor már szükséges annak csillapítása.

A láz szerepe, hogy a megemelkedett testhőmérséklet által csökkentse a vírusok és bacilusok számát.

Láz esetén a gyógyszeres kezelelés segíthet, súlyosabb esetben hűtőfürdővel kombinálva. Utóbbi kapcsán nagyon fontos, hogy ne a jéghideg vízbe ugorjunk bele. Langyos vizet engedve szoktassuk testünket, majd fokozatosan hideg vizet engedve hűtsük azt le.

Nyákoldás

A nyák – polgári nevén takony – túlzott felhalmozódása szervezetünkben a téli vírusos és bakteriális fertőzések tipikus velejárója. Feloldása, azaz annak elősegítése hogy felköhögjük illetve orrunkon keresztül kifújjuk, nagyon fontos.

Erre számtalan vény nélküli gyógykészítmény elérhető, mint pl. az ACC Plus vagy az ambroxoltartalmú Ambroxol-TEVA.

Vitaminok

Bár nem gyógyítanak meg minket betegség esetén, hozzájárulnak szervezetünk megerősítéséhez. Sajnos szintén nem feltétlenül védik ki, hogy megbetegedjünk, akármennyi multivitamint is szedünk.

Probiotikumok

Antibiotikumok szedése esetén javasolt alkalmazni, mivel előbbi a hasznos bélflórát is károsítja, jótékony hatásai mellett.

Allergia?

Ha prüszög, győzödjön meg róla, hogy nem-e valamelyik háziállat szőrére allergiás.

Ha éppen betegen olvassa e sorokat, mielőbbi gyógyulást kívánunk Önnek!