3 ok miért tartson háziállatot és legyen nyugodtabb

Kedvenceink megszépítik napunkat, jobb kedvre derítenek bennünk. Miért van ez és miért érdemes ezen túl háziállat befogadása mellett dönteni?

Milyen háziállat legyen a kiszemelt?

Mielőtt belemennénk annak okaiba, miért is érdemes háziállatot tartanunk, szeretnénk segítséget nyújtani abban, milyen kiskedvencet is válasszunk.

A kutya és a macska az elsőszámú választás a többségénél. A kutya az ember legjobb barátja, tartja a mondás. Tény, hogy kutatások szerint régóta velünk vannak. Házőrző szerepük a városi környezetben háttérbe szorult, kedves és ragaszkodó természetükért kedveljük őket.

A macska a másik fő választás, amikor a háziállat szóba kerül. Valamivel kevésbé ragaszkodó, mint a kutya, bár a lakásban tartott cicák többsége már nagyon szelíd és bújós.

A másik fő csapásirány a különféle hüllők – kígyó, gekkó, kaméleon például – és a halak. Ezeket nem véletlenül nevezik díszállatoknak. Nem vagy csak nagyon kis mértékben reagálnak érintésünkre, a macskánál és kutyánál megszokott ragaszkodás itt nem jellemző.

Miért van jó hatással egészségünkre a háziállat?

Ha már sikerült kiválasztanunk a kiskedvencet, milyen pozitív hatásokkal számolhatunk egészségünk és életminőségünk terén?

Simogasson az egészségért

Kutatások egybehangzó eredménye alapján a kutya vagy macska simogatása csupa előnnyel jár mind a gazdi, mind a kiskedvenc esetében. Az állat és az ember is nyugodtabb lesz, utóbbinál pedig megfigyelték, hogy a háziállat pár perces simogatását követően is már csökken a vérnyomás.

A selymes szőr tapintása szintén kellemes érzetet kelt – bocs puli- hacsak nem allergiás.

A háziállat feltétel nélküli szeretet

Napjainkban emberi kapcsolataink, főleg párkapcsolataink egyre rövidebbek. Egy folyamatosan melletünk lévő és minket támogató kedves személy hiányában kire számíthatunk?

Jól tippelt, a háziállat a szó, amire gondoltunk. Egy kutya feltétel nélküli szeretet ad, minden nap kitörő lelkesedéssel fogad minket a munkából hazatérve.

Hozzátennénk azonban, hogy bármennyire kedves is egy házikedvenc, nem pótolhatja az intim emberi kapcsolatokat.

Puhább, mint egy párna

Ha lakásban tartja kutyáját, vidáman hempereghet vele a kanapén. Ön is egy kcisit kutyának érezheti magát és összebújhat kis blökijével, szent egységben, békességben.

Ha Ön egyedülállö hölgy, megidézheti és tovább is fejlesztheti a Bridget Jones Naplójában látottakat. Vegyen maga elé egy nagy doboz jégkrémet, dörgölőzködjön össze kutyájával és élvezze a kényelmes nagymamabugyiba és hálóköntösbe bújva a kiváló TV-programokat.

+1: Segíti az ismerkedést

Ha a fenti kis életkép nem nyerte el tetszését, ne aggódjon! A kutya tökéletes eszköz az ismerkedésre más kutyatartókkal. Kedvencét sétáltatva akár összeverekszik egy ellentétes nemű gazdi kutyájával, akár barátságosan szagoltatja annak – azaz a kutyának, nem a gazdinak – a hátsó felét, rögtön van témája a beszélgetésnek.

Önnél is van kutya vagy egyéb háziállat? Melyik a legviccesebb története? Ossza meg szerkesztőségünkkel a “Hozzászólások” rovatban.