Bejárati ajtó és ami mögötte van

A bejárati ajtó gyártása

A bejárati ajtó jellemzően a lakások és házak bejáratánál található, bár sok ház hátsó bejárattal is rendelkezik. Ezeket az ajtókat más ajtóktól eltérően csak gyárakban és megfelelő műhelyekben gyártják. Egy beltéri ajtót, ami sok esetben a lakásokon belül található, egy asztalos is könnyedén elkészíthet. Ugyanakkor a bejárati ajtók ideális esetben acélszerkezettel rendelkező biztonsági ajtók, amelyek elkészítéséhez komoly szakértelem szükséges. A bejárati ajtók lehetnek acél biztonsági bejárati ajtók, illetve műanyag bejárati ajtók is. A műanyag biztonsági ajtókat nem asztalosok készítik, azonban minőségük még így sem mérhető össze az acél biztonsági ajtókkal. Cikkünkben bemutatjuk a biztonsági ajtók tűz- és betörésvédelmi szerepét, rámutatva az acél biztonsági ajtók előnyeire.

bejárati ajtó készül

A bejárati ajtók tűzvédelmi szerepe

Egy acél bejárati ajtó könnyedén ellenáll a tűznek, legfeljebb fa borítása kaphat lángra. Ez a tulajdonság a tűzálló bejárati ajtók legnagyobb előnye, hiszen képesek elszigetelni a lángra kapott helységeket a többi helységtől. Automatikus zárószerkezetük segít, hogy a bezáráshoz hozzá se kelljen érni a felhevült ajtóhoz. Kültéri ajtók és egy beltéri bejárati ajtó esetében egyaránt fontos szempont, hogy tűzálló legyen, hiszen a tűz társasházakban és családi házakban is kialakulhat. Egy acél biztonsági ajtó sokkal tűzállóbb, mint egy műanyag bejárati ajtó, ami könnyedén megolvadhat.

A biztonsági ajtók és a betörésvédelem

A bejárati ajtó betörésvédelmi szerepe a betörések sűrűsége miatt még a tűzvédelemnél is fontosabb lehet. Egy könnyen berúgható bejárati ajtón a betörök hamar behatolhatnak. A biztonsági ajtók zárszerkezete szintén fontos a védekezésben. Az acél bejárati ajtók hiába erősek, ha a zárjukat egy vak varjú is képes feltörni. A biztonsági zárak kulccsal nyílnak. Ugyanakkor előfordulnak retina- és ujjlenyomat felismerővel is felszerelt zárszerkezetek. Egy acél biztonsági bejárati ajtó nem csak szerkezetétől és zárszerkezetétől, hanem keretétől is alkalmasabbá válhat a betörésvédelemre. Az acél rudakkal rögzített vasalt keretbe az ajtók tüskékkel csatlakoznak, azzal meggátolva, hogy egyszerűen berúghatóak legyenek. Minden rendszer csak annyira lehet erős, amennyire leggyengébb eleme. Egy bejárati ajtó hiába jó minőségű, ha házának nincsenek ablakai.

Leave a Reply